Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A világ leggyorsabb traktorai

A világ leggyorsabb traktorai

Az autóknál már megszokhattuk, hogy nagy sebességekre képesek. Legtöbbünk már elgondolkodott rajta, mi lenne hogyha mezőgazdasági gépekkel is lehetne száguldozni. Ezeket a járműveket nem gyorsaságra tervezték, hanem a szántóföldön földművelésre. A sebességet pedig, az éppen használatban lévő munkagéphez igazítják. A mezőgazdaságban szükség van a traktorra, hogyha ebből akarunk megélni.

Néhányan olyan traktort akartak létrehozni, amelynek nem lehet piros téglalap alakú SMV (Slow Moving Vehicle) matrica a lökhárítóján. A leggyorsabb traktorok listáját a JCB traktorok uralják, de vannak egyéb márkájú traktorok is. Ezekből egy kicsit részletesebben:

A Fendt nevű traktorgyártó cég, németországi székhelyű, mezőgazdasági vállalat több mint 80 éve mérföldkövet állít fel és uralja a német mezőgazdasági és technológiai tájképet. Kiemelkedő a Fendt 939 Vario típus, amikor a vállalat kiadta, akkor a világ egyik leggyorsabb traktorát megalkotó gyártójaként került be a rekordok könyvébe. Ezzel a traktor típussal 60km/h sebességgel felvette a holtversenyt a JCB traktoraival.

A JCB 4220 típusú traktor az alapítója szerint egy háborús selejtből született. A vállalatot a háború után még 1945-ben hozták létre, amikor az alapító a garázsában található fémhulladékokból billenő pótkocsit készített. Nyolc évvel ezután találta fel a kotró-rakodó gépet. 2014-ben a JCB kiadta a Fastrac 4000 sorozatot. E termékcsaládnak az élén a Fastrac 4220 áll, melynek a maximális sebessége eléri a 60 km/h. 950Nm nyomatékkal és erős motorral szerelték fel.

Utah állam fővárosának, Salt Lake Citynek a polgármestere, egyben autóversenyző is volt. David Abbot Jenkins, tartotta a leghosszabb ideig a leggyorsabb traktoros világrekordot. Traktora egy 1932-es Allis Chalmers Model U volt. Az Allis Chalmers egy traktorgyártó vállalat volt, amely az 1900-as évek elejétől az 1980-as évekig virágzott, amikor csődbe ment. Az U modell elképzelhetetlen, de 110 km/h sebességre volt képes.

A Valtra cég is említésre méltó, a traktorgyártó cég a skandináv országokban vezeti a piacot, illetve Dél-Amerikában is népszerű. A Valtra T234 rekordokat döntött, amikor a finn rally világbajnokát ültették a vezetőülésbe. A traktort a Nokian Tyres által gyártott téli gumiabroncsokkal szerelték fel. A maximális teljesítmény miatt a motort finomhangolták. A jármű így 130 km/h körüli sebességet ért el.

A Top Gear autókról szóló televíziós műsor. Kipróbálnak sok őrültséget, de egyszer egy olyan traktort szereltek össze, amely nagyon gyorsan ment. Track-tornak hívták, Chevy motorral szerelték, amellyel elérték a 140km/h sebességet.

A leggyorsabb traktor a világon a JCB által gyárott JCB Fastrac 8000-es traktoruk 166 km/h sebességgel. A JCB a Williams Forma 1-es csapattal lépett partnerségbe. A traktor két turbófeltöltővel rendelkezik, 1000 lóerős és egy hathengeres 7,2 literes dízelmotorral van szerelve.