Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért fontos a kenőolaj használat?

Miért fontos a kenőolaj használat?

A kenőolajhasználat nem csak a személygépjárművek esetében fontos, a mezőgazdasági gépeknél is elengedhetetlen. A különböző kenőanyagok felhasználási területe szerteágazó, hiszen több olyan berendezés is van, mely időszakosan kenést igényel.

Az első olyan alkatrész, mely eszünkbe juthat ilyen esetben, az a motor.

A motorolaj használata több szempontból is fontos, hiszen amellett, hogy csökkenti a belső felületek surlódását, és a kopás kialakulását, még az égés során kialakuló hőt és öregedési termékeket is segít eltávolítani, segmelegesíteni. Ezen hatások mindegyike elősegíti, hogy a motor élettartama kellően hosszú legyen, és ne kelljen idő előtt cserélnünk. Ugye, hogy megéri odafigyelni? Motorolaj választásnál figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő specifikációjú típust válasszuk, valamint az is elengedhetetlen, hogy megfelelő időközönként cseréljünk olajat.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy a váltóknak és hajtóműveknek is szüksége van periodikus olajozásra.

Minkét esetben figyelnünk kell arra, hogy automata, vagy manuális szerkezetről beszélnük, hiszen mára már ezekből az olajtípusokból is rengeteg verzió elérhető számunkra. Választásnál ugyanúgy körültekintően kell eljárnunk, akár a motorolajnál, hiszen a célunk itt is a legnagyobb üzembiztonság.

Mezőgazdasági alkalmazásban a hidraulikaolajok között a leggyakoribb a HLP-46 és HLP-68-as verzió, hiszen a régebbi berendezésekhez ezek az ajánlottak, viszont egyre gyakoribb, főként az újabb berendezéseknél, hogy HVLP, cink mentes, vagy biológiailag megújuló hidraulikaolajok használatát írják elő.

Bármelyik olajtípus választása előtt is állunk, a specifikációk és ajánlások mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy minőségi terméket vásároljunk. A gyanúsan olcsó, ismeretlen olajok nem csak rekordgyorsasággal fogynak ki a berendezésből, de akár teljesen tönkre is teheti a munkaeszközünket, így nem éri meg ezen spórolni.

Te odafigyelsz az olajhasználatra?